Coronakilo’s? Coronamondjes zal je bedoelen!

Coronakilo’s? Coronamondjes zal je bedoelen!

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er niet alleen coronakilo’s bijgekomen. Onze tandartsen en mondhygiënisten zien inmiddels ook heel wat coronamondjes voorbijkomen. In deze blog gaan we in op wat coronamondjes zijn, hoe je eraan komt en – belangrijker nog – hoe je eraf komt.

Paar miljoen coronakilo’s

We zijn in Nederland met z’n allen een paar miljoen kilo’s aangekomen tijdens de coronacrisis. Een fiks aantal van die coronakilo’s hebben ook geleid tot coronamondjes. Want meer eten zorgt niet alleen voor extra kilo’s, het zorgt er ook voor dat er van alles in je mond gebeurt.

Zeven eetmomenten

Als tandartsen en mondhygiënisten adviseren we niet meer dan zeven eet- en drinkmomenten per dag. Het speeksel in onze mond heeft van nature een PH-waarde van zeven, net als neutraal water. Speeksel dient niet alleen voor de spijsvertering, het helpt ook onze mond schoonhouden en bacteriën te bestrijden. Als we iets eten, daalt de PH-waarde en wordt de omgeving in onze mond zuurder. Het speeksel moet de kans krijgen het zuur in de mond te neutraliseren en de balans te herstellen en problemen, zoals bijvoorbeeld tanderosie, te voorkomen.

Stress

Corona heeft niet alleen gezorgd voor meer kilo’s, het heeft ook voor de nodige spanning gezorgd. Uit verschillende onderzoeken die gedaan zijn in de afgelopen twee jaar, blijkt dat mensen meer stress ervaren sinds de uitbraak van het coronavirus. Stress veroorzaakt niet alleen een mindere mondgezondheid, het maakt het ook moeilijker om aan je gewoonten vast te houden. Je dagindeling is anders, je zit niet zo goed in je vel, het kost meer moeite een gezonde levensstijl aan te houden. Dan is het best begrijpelijk dat je daardoor ook je mond wat minder aandacht geeft.

Nieuwe start

Ons lijf mogen we inmiddels alweer een tijdje lekker onder handen nemen in de sportschool (zij het sinds 6 november met coronatoegangsbewijs). Misschien is het dan nu ook een mooi moment om de mond weer eens goed te vertroetelen. Als we dan toch een nieuwe start maken, plan dan meteen een kort bezoekje aan de mondhygiënist. Hij of zij geeft je mond graag alle aandacht. Door dat twee keer per jaar te doen, kun je genieten van een gezonde mond zonder gaatjes of tandvleesproblemen. Preventief onderhoud zorgt niet alleen voor een fijn en schoon gevoel, maar het motiveert ook om zelf je gebit weer goed te gaan bijhouden. Dankzij goede reiniging, voorlichting en persoonlijke instructie lach je in no time de wereld weer stralend toe.

Ook weer een stralende glimlach?

Ook weer zin in een stralende glimlach? Bezoek gewoon een keer de mondhygiënist en laat ons je helpen je mondgezondheid te ontdekken. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken.